3 základné veci, ktoré by mal obsahovať kvalitný kolagén

Moderná kozmetika už nezvádza ženy trpieť pre krásu, ale viac si užívať cenné výživové doplnky na spomalenie prirodzených procesov starnutia. V súvislosti s tým sa čoraz viac diskutuje o kolagénových produktoch vo forme aplikovateľnej kozmetiky, tekutých a práškových potravín alebo ako rýchlo vstrebávateľné tablety. Kolagénov je však veľké množstvo a skôr, ako vás nimi zaplavíme, prezradíme o ich 3 základných zložkách.

 

Prečo dbať na kolagénovú výživu?

Kolagén patrí k podstatným bielkovinám, ktoré si naše telo produkuje samo. Problém však nastáva medzi 25. – 30. rokom života, keď sa jeho syntéza spomaľuje. Strácame takto jednu zo základných stavebných zložiek v spojivových tkanivách. Kolagénové reťazce a špirály už nemajú také pôsobenie ani v kostiach, cievach, šľachách, chrupavkách a ani v pokožke. Zintenzívňuje sa proces starnutia, ktorý získava na obrátkach okolo 40. roku. Vtedy je už jeho prirodzená tvorba takmer úplne pozastavená.

Tam, kde prirodzený kolagén končí, začínajú účinkovať výživové doplnky najčastejšie s obsahom rybieho alebo hovädzieho kolagénu. Do tretice bývajú obohatené o kyselinu hyalurónovú a ďalšie vitamíny krásy.

Rybia, resp. morská zložka v kolagéne

Rybí kolagén najčastejšie zo šupín lososov a tresiek sa odporúča z veľmi prozaického dôvodu. Vyznačuje sa nižšou molekulárnou hmotnosťou, čo podporuje jeho lepšiu vstrebávateľnosť v ľudskom tele (v mnohých prípadoch až nad 99 %). Dostupnosť pre ľudský organizmus umožňujú aj kratšie aminokyselinové reťazce. Telo ich prijíma „ako svoje“, a tak sa vyznačuje všestranným využitím vo výžive a kozmetike, presnejšie v liečebnej kozmetike starostlivosti o telo, vlasy a pohybový aparát. Zaraďujeme ho ku kolagénu I.typu vyskytujúceho sa v koži. Tým vysvetľujeme jeho využitie pre hydratovanú a pevnú pokožku, krásne vlasy a pevné nechty.

Viete, že popri tom, čo má kvalitný kolagén obsahovať, venujeme pozornosť aj okolnostiam, ktoré zabraňujú jeho intenzívnej vstrebávateľnosti? Ide predovšetkým o naše nezdravé návyky, nedostatok vlákniny a antioxidantov (vitamín C), o príjem rafinovaných cukrov a „zlých“ tukov.

Hovädzia zložka v kolagéne   

Výhodou je, že ak je kolagén obohatený o hovädzie peptidy a o ďalšie zložky bohaté na výživnosť (glukozamín, chondroitín), dokáže opätovne podporiť jeho vlastnú tvorbu v organizme. Organický hovädzí kolagén zabezpečuje predovšetkým výživu pohybového aparátu. Regeneruje spojivové tkanivá, zmierňuje bolesti a zápaly kĺbov. Tak umožňuje predchádzať príznakom osteoporózy a artrózy.

Kyselina hyalurónová v kolagéne. Prečo?

Tam, kde účinkuje kyselina hyalurónová, funguje v tele aj kolagén. Jej úlohou je hlavne zhutňovať, podopierať vlákna kolagénu a elastínu. Dokáže vyplňovať kožné tkanivo bez výrazných účinkov voľných radikálov. Využíva sa teda pre starostlivosť o tvár, ktorá už vekom stráca na hydratácii, pružnosti a na farebnej stálosti.

Späť do obchodu