Čínske huby: na čo slúžia a čo všetko o nich vieme

Výskum liečivých húb výrazne zaostáva za výskumom liečivých rastlín, no patrí medzi najdynamickejšie sa rozvíjajúce vedy súčasnosti. Hoci pojem „liečivá huba“ nie je oficiálny a neexistuje ani odporúčané dávkovanie, stovky vedeckých štúdií dnes dokazujú prítomnosť látok, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie.

 

Huba – ani rastlina, ani zviera

Huby patria medzi najstaršie živé tvory. Dlho boli nesprávne klasifikované ako rastliny, botanici však zistili, že predstavujú odlišnú skupinu organizmov: podobne ako rastliny sú stabilné na mieste, ale nemajú chlorofyl a neprebieha v nich fotosyntéza. Vlastné telo huby, takzvané podhubie pozostáva z jemnej siete nití, ktorá rastie pod zemou alebo v dreve stromu.

 

Zdroj minerálov, vitamínov a liečivých látok

Huby majú mimoriadne vysokú potravinovú hodnotumajú málo kalórií, pretože z 90 percent ich tvorí voda. Sú bohaté na bielkoviny a minerály, stopové prvky a vitamíny, keďže ich absorbujú zo svojho prostredia ako špongia. Ako je možné, že huby obsahujú aj také vysoké množstvo liečivých látok? Odpoveď je jednoduchá: huby sa potrebujú chrániť pred vírusmi, baktériami a bylinožravcami, preto produkujú množstvo látok, ktoré sú pre človeka zdravé. Hovorí sa, že predovšetkým tie huby, ktoré rastú na stromoch, majú liečivú silu. Takzvané liečivé huby sú vhodné na liečebné účely a tiež na prevenciu: posilňujú imunitný systém tým, že obnovujú v tele vlastnú rovnováhu a regulujú telesné funkcie. Udržujú ľudí fit a odďaľujú starnutie. Podľa tradičnej čínskej medicíny sú za to zodpovedné nielen jednotlivé zložky húb. Práve súhra ingrediencií ako celku ich robí tak cennými.

 

Najznámejšie huby v tradičnej čínskej medicíne

Shiitake – kráľovná húb

Shiitake je so svojou korenistou arómou považovaná za kulinársku pochúťku. Už pred 2 000 rokmi ju však tradičná čínska medicína odporúčala okrem iného pri prechladnutí. Patrí medzi ochrancov imunitného systému, a preto nesie svoj titul kráľovnej húb. Shiitake je nezameniteľná vďaka dobre preskúmanej látke lentinan:  primárne ovplyvňuje črevnú flóru tým, že posilňuje „dobré“ baktérie a pôsobí proti nesprávnej kolonizácii, (napríklad candidy). Črevá sú kľúčom k imunitnému systému, keďže takmer tri štvrtiny všetkých obranných buniek sa nachádza v ich sliznici. Jednou z najdôležitejších zložiek shiitake je eritadenín: táto nenasýtená mastná kyselina podporuje premenu škodlivého cholesterolu na neškodný cholesterol v pečeni.

life-spirit-shiitake-biovitalife-sk

 

Maitake –  tancujúca huba

Legenda hovorí, že hubári, ktorí narazili na aromatickú maitake, tancovali od radosti. Odvtedy dostala prívlastok tancujúca huba. Maitake vďačí za svoje osobitné postavenie v medicíne takzvaným beta-glukánom zo skupiny polysacharidov: aktivujú niektoré biele krvinky a podporujú imunitný systém v obrane proti vírusom a baktériám. Beta-glukány majú taktiež výrazný vplyv na zastavenie rastu nádorov. Pre svoje antitoxické účinky zmierňujú aj nežiaduce vedľajšie účinky chemoterapie. Čínski lekári odporúčajú výťažky z maitake aj pri cukrovke, najmä 2. typu, a pri vysokom krvnom tlaku. Maitake je bohatá na minerály (napr. draslík, vápnik, horčík), vitamíny (B2, B3, vitamín D), aminokyseliny a vlákninu.

 maitake-huba-biovitalife-sk

 

Reishi – huba nesmrteľnosti a dlhovekosti

Stromová huba, ktorá môže dorásť až do veľkosti 15 centimetrov, je považovaná za zdroj mladosti v celej Ázii. Na jedenie sa nehodí, pretože je mimoriadne tvrdá a chutí horkasto. Keďže Reishi potrebuje veľmi špecifické klimatické podmienky, aby sa jej darilo, vo voľnej prírode bola kedysi veľmi zriedkavá. Užívali ju len čínski cisári. Postupne sa začala pestovať účelovo a stala sa jednou z najčastejšie skúmaných liečivých húb. Okrem beta-glukánov patria k jej účinnými látkami takzvané tripertény, ktoré sa považujú za antialergické latky. Znižujú zápal a tvorbu histamínov – a preto sa používajú aj pri chronickej bronchitíde, astme a reumatickej artritíde, upravujú krvný tlak a posilňujú kardiovaskulárny systém. Za svoju povesť huby dlhovekosti vďačí voľným radikálom, má silné antioxidačné účinky. Znižuje poškodenie srdca, pečene, má vplyv na celkové starnutie. Priaznivo pôsobí na omladenie pleti.

 reishi-herbadoctor-biovitalife-sk

 

Späť do obchodu