Ktoré sú najkvalitnejšie Omega 3 mastné kyseliny?

Aj vám behajú po jazyku rôzne chute, len ich neviete presne pomenovať? Niekedy je to spôsobené monotónnou, jednotvárnou stravou, ktorá má prebytok jedných, ale nedostatok ďalších cenných látok. V našom vnútrozemí skôr siahneme po mäsových, mliečnych a vaječných produktoch, ako by sme svoj imunitný systém posilňovali prímorskou stravou. Tak sa väčšinou len na naše sviatočné stoly dostáva čerstvá ryba ako jeden z hlavných zdrojov omega 3 mastných kyselín.

Omega 3 mastné kyseliny a ich význam pre ľudské zdravie

Sú mastné a sú zložkou tukov, ale stále prospešné až nevyhnutné pre ľudský organizmus. Presnejšie ich zaraďujeme medzi polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo samo nevyprodukuje. Získavame ich teda zo stravy alebo vo forme výživových doplnkov na imunitný systém. Ide tak o esenciálne mastné kyseliny, ktoré prijatím 1 výživovej kapsuly obohacujú telo cca. o 1000 mg rybieho oleja a 60 mg omega 3 mastných kyselín. Medzi nimi ešte rozlišujeme kys. linolovú, eikosapentaénovú a dohozahexaénovú.

Ich hlavným zdrojom sú morské ryby a plody, ale pozor, v sladkovodných druhoch ich nájdeme len výnimočne (alebo vôbec)!   

Význam týchto produktov z rozkladu prijatých tukov a olejov spočíva v udržiavaní zdravého srdcovo-cievneho a pohybového systému. Posilňujú svalovú hmotu a vyživujú mozog. Sú zdrojom vitamínov A, D, E a K, čím zlepšujú celkovú imunitu tela. Majú priaznivé účinky na krvné doštičky, hustotu krvi a na krvný tlak. Podporujú duševné zdravie, koncentráciu a vnímanie.

Aké omega 3 mastné kyseliny odporúčame? 

Ako ich hlavný zdroj využívame najmä kvalitnú stravu. Pod tým rozumieme tučné ryby, teda losos, sleď makrelu alebo sardinky. Omega 3 nájdeme aj v rastlinných zdrojoch tuku, a to v ľanových semienkach alebo vo vlašských orechoch.

Čo sa týka doplnkovej výživy, tak podľa viacerých patria medzi najlepšie produkty omega 3 mastných kyselín aj s prídavnými omega 6 a 9. Sú rovnako dôležité pre fungovanie organizmu, no telo ich využíva v rôznych pomeroch. Nikdy si preto tieto zložky nezamieňame a rozlišuje ich aj príjmom stravy. Zatiaľ čo omega 3 sú morskou, rybacou stravou, omega 6 získavame aj z typickej „našej“ stravy. Ich zdrojom sú oriešky, vajíčka či oleje.

Omega 3 mastné kyseliny s vitamínmi a prírodnými extraktmi

Pre organizmus je však výhodnejšie, „ekonomickejšie“ prijímať jednu zložku a až v prípade nedostatku druhej doplňovať ďalšie typy mastných kyselín.

S ohľadom na omega 3 mastné kysliny odporúčame vyhľadávať ich cenné zdroje konkrétne v treščom oleji alebo v extraktoch z rybej pečene ako významného zdroja vitamínu D. Na zefektívnenie omega 3 mastných kyselín pridávame aj ďalšie vitamíny a minerály z morských zdrojov. Patrí k nim vitamín A na podporu zraku. Dôležitá je aj kombinácia vitamínov D3 a K2, ktoré aktivizujú imunitný systém a zabezpečujú zdravé fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Ideálne, keď sa táto ozdravujúca sila spojí s regeneráciou a relaxáciou pre telo. Dokážu to výťažky aloe vera s bohatým zastúpením vitamínov skupiny B.   

Späť do obchodu