Sprievodca výberom kvalitného kolagénu

Už ste sa rozhodli, že pre svoje zdravie a krásu investujete do kolagénových prípravkov? Teraz však stojíte pred ďalšou dilemou, a tou je výber kvalitného kolagénu. Čo kolagén v sortimente výživových doplnkov, to iný prívlastok. Dobrou správou je, že veda ho má pod drobnohľadom a o jeho štruktúre a typoch máme jasné informácie. Tie sú nápomocné aj pre modernú liečebnú kozmetiku, a tak mohol vzniknúť aj tento sprievodca výberom kvalitného kolagénu.

Kolagén v číslach a v typoch

Kolagén je rozšíreným typom proteínov, ktorý funguje ako spojivové tkanivo. Aj preto ho nachádzame v kostiach, vo väzoch, šľachách a v koži. Tvoria ho presnejšie medzibunkové kolagénové vlákna a tie v zdravom ľudskom tele predstavujú cca. 30 % všetkých proteínov. Aktuálne je známych približne 27 typov kolagénov. V našom sprievodcovi sa venujeme prvým trom základným. Tieto typy vytvárajú spolu viac ako  90 % zastúpenie zo všetkých, no odlišujú sa rozdielnym pôsobením a zdrojmi.

Typológia kolagénu a jej význam    

Čo typ kolagénu, to iné pôsobenie v špecifickej časti tela. Prehľadnejšie je tak kolagény ako výživové doplnky kategorizovať.

Rozlišujeme:

  1. typ kolagénu: najrozšírenejší, obsiahnutý v koži, kostiach a šľachách. Tento typ vyhovuje najmä pri starostlivosti o vlasy, pokožku a nechty.
  2. typ kolagénu: podporuje chrupavky
  3. typ kolagénu: v kostiach, svaloch a v koži.

Na rozdiel od prvého typu druhý a tretí vyhovuje pre výživu kĺbov a šliach.

Kolagén a jeho špecifické prívlastky

Hydrolyzovaný kolagén

Najprv však musíme rozlíšiť kolagén v prirodzenej forme verzus hydrolyzovaný. Hydrolýzou jednoducho dosiahneme, že sa jeho pôvodná želatínová forma stane pre telo spracovateľná a lepšie vstrebávateľná. Jednou dávkou z neho čerpáme oveľa viac živín, a tým aj benefitov pre zdravie.

Pri hydrolýze plní základnú funkciu rozkladu tekutina. Môže prebiehať za prítomnosti kyselín alebo pomocou enzýmov, kde výsledkom je jemný číry kolagén bez záťaže pre organizmus.

Čistý hydrolyzovaný kolagén bez vône a chuti zostáva v takej podobe pravdepodobne len pár minút po výrobe. Inak býva obohatený o ďalšie zložky, aby bol určený pre jeden konkrétny problém zdravia a krásy.

Rybí (morský) kolagén a hovädzí kolagén

Títo dvaja konkurenti sa v kolagénových prípravkoch líšia účinným miestom pôsobenie. Zatiaľ čo rybí kolagén z kože a rybích šupín sa využíva na redukciu vrások a napnutie pokožky, hovädzí kolagén nachádza svoje uplatnenie pre kondíciu kĺbov a zdravé trávenie.

kolagen-rybi -na-travenie-biovitalife-sk

Ďalšie doplnky kolagénových produktov

Tie zlepšujú účinky natoľko, aby bol konkrétny problém odstránený. V prípade hydrolyzovaných hovädzích kolagénov tieto produkty ďalej obsahujú chondroitín a glukozamín, ale aj prírodné zlúčeniny síry a metylsalicytát s protizápalovými účinkami.

Kolagény pre udržanie krásnej pokožky môžu obsahovať rybie aj hovädzie peptidy spolu. Okrem nich sú v týchto prípravkoch ďalšie cenné látky, ako napr. kys. hyalurónová pre optimálnu elasticitu a vlhkosť pokožky. Prídavné sú aj vitamíny krásy ako C a E, ktoré zlepšujú syntézu bielkovín a pôsobia antibakteriálne.

My už máme svoj kolagén – a vy?

Späť do obchodu