Dr.Carob koncentrát z čiernej mrkvy 700 g

Prírodný koncentrát šťavy z čiernej mrkvy (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens) pestovanej výlučne v stredomorskej klíme, bez prísad. Neobsahuje pridaný cukor. 1.000 g z koncentrátu zodpoveda cca. 15 kg čerstvej štavy z čiernej mrkvy, takže 700 gramová fľaša zodpovedá cca. 10,5 kg čiernej mrkvy. Jedna polievková lyžica koncentrátu zodpovedá konzumácií cca. 225 g (2 stredne veľké mrkvy) čerstvej mrkvy. Výnimkou je obsah vlákniny, ktorý sa pri extrakcii zeleninovej šťavy znižuje na minimum.

Skladom
Kód: SV010
Značka: Dr.Carob
€28,95 –13 % €25,11
Kategória: Prírodné šťavy, oleje a džemy
Hmotnosť: 0.7 kg
drcarob feketerepa suritmeny 700g
Akcia Novinka
€28,95 –13 %
Darček zdarma
Darček zdarma
k objednávke
Doprava zdarma
Doprava zdarma
nad 50€ a odoslanie do 48 hodín
Vernostný program
Vernostný program
zľava až do výšky 12%
Množstevná zľava
Množstevná zľava
šetrite nákupom výhodných balení

Prírodný koncentrát šťavy z čiernej mrkvy (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens) pestovanej výlučne v stredomorskej klíme, bez prísad. Neobsahuje pridaný cukor.

1.000 g z koncentrátu zodpoveda cca. 15 kg čerstvej štavy z čiernej mrkvy, takže 700 gramová fľaša zodpovedá cca. 10,5 kg čiernej mrkvy. Jedna polievková lyžica koncentrátu zodpovedá konzumácií cca. 225 g (2 stredne veľké mrkvy) čerstvej mrkvy. Výnimkou je obsah vlákniny, ktorý sa pri extrakcii zeleninovej šťavy znižuje na minimum.

 

Aký druh rastliny je čierna mrkva?

Čierna mrkva je jednou z vyšľachtených odrôd mrkvy, ktorú poznáme (Daucus carota ssp sativus). Zaujímavosťou je, že kým v Európe a Amerike sa žlté korene stali „módou“, v Ázii sú obľúbené tmavofialové a čierne odrody. Oficiálne sa teda rozlišujú východné a západné odrody.

Príbuznosť rôznofarebných mrkiev dokazujú nielen genetické testy, ale aj ich takmer identické obsahové hodnoty. Všetky druhy mrkvy sa vyznačujú nízkym obsahom kalórií, čo je výsledkom takmer úplného nedostatku tuku (0-0,2 g rastlinného oleja/100 g mrkvy) a veľmi nízkeho obsahu cukru (2,7-4 g cukru/100 g mrkvy). Aj keď je ich obsah uhľohydrátov významný (6-10 g/100 g mrkvy), viac ako 90 % z nich tvorí nestráviteľná potravinová vláknina polysacharidového a polysacharidového typu. Vynikajúce zdroje vitamínov (provitamín A, vitamíny B1, B2, B3, kyselina pantoténová a foláty, vitamíny C, E a K). Je to jedna z tých vzácnych – dostupných aj v zime – živných rastlín, ktoré obsahujú luteín. Z minerálov obsahujú významné množstvo vápnika, fosforu, železa a horčíka. Zinok a mangán v menšom množstve, no popri zvýšenej spotrebe mrkvy v zime nie sú zanedbateľné ani tie. Čierna mrkva obsahuje a vie všetko, čo jej bledší príbuzní. Jeho čierna farba je však spôsobená extrémne vysokým obsahom antokyanov a antokyanidínov. Ide o antioxidanty patriace do skupiny polyfenolov, tie isté, ktoré dodávajú černiciam a čučoriedkam ich farbu. Preto sa delí o pódiové umiestnenie vo flóre a živných rastlinách s čučoriedkami a granátovými jablkami, čo sa týka jeho antioxidačnej sily. Podľa štúdie je jej antioxidačná kapacita najmenej deväťkrát väčšia ako u žltej mrkvy.

 

 

Nutričná hodnota DrCarob 100% koncentrátu čiernej mrkvy

Prípravok obsahuje iba prírodný koncentrát z čiernej mrkvy (Daucus carota ssp. sativus var atrorubens), zahustený vákuom. Neobsahuje konzervačné látky, pridaný cukor ani zvýrazňovače chuti, ani farbivá. Prípravok je konzervovaný vlastným prírodným obsahom cukru a vzduchotesným obalom.

Priemerná nutričná hodnota v 100 g produktu v odporúčanej dennej dávke (15 g)
 Energetický obsah (kj/kcal) 1099/290 164,85/43,50
 Tuk (g) 0 0
 Nasýtené mastné kyseliny (g) 0 0
 Sacharidy (g) 58,97* 8,84*
     - z toho cukor (g) 40* 6*
 Bielkoviny (g) 5.71 0,85
 Kuchynská soľ (g) 1.1 0,16


*- Počas procesu extrakcie a zahustenia zostáva vo výrobku len minimálne množstvo potravinových vlákien a vody, takže sa obsah cukru skoncentruje.

 

Blahodarný vplyv koncentrátu čiernej mrkvy na zdravie

Ako každá mrkva, aj čierna mrkva je významným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsah alfa a beta karoténu sa môže v tele premeniť na vitamín A, čím prispieva k normálnemu deleniu a dozrievaniu buniek , ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie pokožky a slizníc, podporujú imunitné funkcie, udržiavajú zdravie očí a ostrosť zraku a hrá úlohu v metabolizme železa. B1 (tiamín) a B2 (riboflavín) posilňujú energetickú rovnováhu buniek, zlepšujú zaťažiteľnosť organizmu, znižujú pocit únavy, zohrávajú úlohu pri udržiavaní zdravia nervových buniek, čím zlepšujú nervové a psychické funkciev údržbe. Okrem nich sa vitamín B2 podieľa aj na metabolizme železa a tým aj na tvorbe krvi a zdraví pokožky. Vyššie uvedené procesy vyžadujú aj vitamín B3 (niacín). Vitamín B6 (pyridoxín) hrá úlohu v metabolizme aminokyselín a bielkovín, sacharidov a tukov. Je teda prakticky nemožné pomenovať životný proces, ktorý by pri nedostatku tohto vitamínu mohol dobre fungovať. O mrkve je známe, že obsahuje veľa látok pôsobiacich proti oxidačnému stresu: karotény, luteín, vitamíny C a E. Čierna mrkva je však najmenej deväťkrát silnejšia ako všetci jej príbuzní v tejto oblasti. Ak môžu voľné radikály poškodiť akýkoľvek typ bunky a tkaniva, akýkoľvek orgán, potom antokyanidínové antioxidanty z čiernej mrkvy môžu chrániť akúkoľvek bunku, akékoľvek tkanivo a orgán. Inými slovami, chránia ľudské zdravie nespočetnými spôsobmi. Výhody mrkvy pri kontrole hmotnosti sú už dlho známe. Jeho obsah vlákniny podporuje nielen pocit sýtosti, ale prispieva aj k udržaniu zdravého zloženia a fungovania črevnej mikrobioty. Novinkou však je, že kombinovaná konzumácia vlákniny, antokyanidínov a antioxidantov polyfenolového typu je účinnejšia ako samotná vláknina. Tiež jej priaznivý vplyv na cukrovku sa pripisoval obsahu vlákniny a nízkemu obsahu cukru. Potvrdilo sa, že šťava z čiernej mrkvy, bez vlákniny, spomaľuje aj enzymaticky spracovanie cukru. Strava bohatá na antokyány preukázateľne udržuje stav ciev a uľahčuje prietok krvi. Ľudské pozorovanie veľkého počtu (34 000) pacientok so srdcom preukázalo zníženie kardiovaskulárnej úmrtnosti v dôsledku stravy bohatej na polyfenoly. V roku 2008 bol preukázaný protizápalový účinok čiernej reďkovky, objasnený mechanizmus účinku. Polyacetylénová zlúčenina je zodpovedná za inhibíciu produkcie proteínov, ktoré sprostredkovávajú zápal v makrofágoch a epitelových bunkách. Ďalšia štúdia našla údaje o inhibícii enzýmov cyklooxygenázy pri znižovaní zápalu. Nová molekula seskviterpénu objavená v roku 2017 v organickom extrakte z čiernej mrkvy s názvom daucucarotol dokázala v laboratórnych podmienkach inhibovať rast buniek rakoviny prsníka, hrubého čreva a prostaty. Nezávislá štúdia zistila inhibíciu proliferácie experimentálnych rakovinových buniek HL-60 a HT29. Anglický prieskum verejného zdravia v roku 2014 zistil, že pravidelná konzumácia mrkvy znižuje výskyt rakoviny medzi obyvateľstvom v priemere o 18 %.

 

Skladovanie DrCarob 100% koncentrátu z čiernej mrkvy

Čierna mrkva zaostáva za svojimi svetlejšími príbuznými v jednej oblasti: jej vynikajúci obsah antioxidantov je dosť krehký. Podľa chemických testov aj zmrazením stráca svoje zdravie chrániace pigmenty. Ak môžete získať čiernu mrkvu čerstvú, možno aj s čerstvo vytlačenou šťavou, mali by ste ju konzumovať radšej čerstvú. Neoplatí sa skladovať. Je tiež jedným z mála potravinárskych závodov, z ktorých komerčné šťavy a koncentráty vyrobené adekvátnou technológiou obsahujú aktívne zložky koncentrovanejším spôsobom ako potraviny skladované doma alebo varené doma. Dôležitým faktorom pri takýchto prípravkoch je vzduchotesné tesnenie. Môžu ho konzumovať aj deti – s mierou. Napriek tomu ho odporúčame uchovávať mimo dosahu malých detí.

100% koncentrát z čiernej mrkvy Dr.Carob by preto mal byť skladovaný vo vlastnom obale, najlepšie na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení sa odporúča uchovávať v chladničke a najlepšie spotrebovať do 2 mesiacov.

 

Rady k dávkovaniu a užívaniu Dr.Carob 100% koncentrátu z čiernej mrkvy

100% koncentrát z čiernej mrkvy Dr.Carob možno konzumovať o niečo výraznejšie ako iné koncentráty s podobným obsahom antioxidantov. Obsah fruktózy v koncentráte z granátového jablka obmedzuje spotrebu pre diabetikov a ľudí s nízkokalorickou diétou. V prípade černíc a prípravkov z nich sa vzhľadom na opaľovacie látky oplatí dodržiavať odporúčania výrobcu. Tieto taníny v malom množstve udržujú zdravie črevných stien a napomáhajú tráveniu. Vo väčšom množstve však dráždia a samy môžu spôsobiť brušné ťažkosti. Antioxidačný účinok koncentrátu z čiernej mrkvy je cca. rovnaké ako tieto, ale obsahuje menej cukru a vôbec žiadne opaľovacie látky.

Hoci sa dá jesť aj odvážnejšie, pre účely všeobecnej ochrany zdravia postačia v rámci zdravej výživy 1-2 polievkové lyžice koncentrátu. Jedna polievková lyžica koncentrátu zodpovedá konzumácií cca. 225 g čerstvej mrkvy. A toto je už veľmi veľká mrkva! Je bezpečný aj pre diabetikov. Napriek obsahu cukru sa oplatí vyskúšať v spojení s vlákninou. Ak naopak niekto toto zdravotne odporúčané množstvo pri konzumácii ako rekreačného nápoja prekročí, tak sa oplatí počítať príjem cukru.

Spôsob jeho konzumácie je obmedzený len fantáziou. Je pravdou, že kto očakáva chuť sladkých sirupov, bude sklamaný. Po jeho príjemne kyslej chuti nasleduje mrkvovo-cviklová tortová dochuť. Niekomu sa to páči a niekomu nie! Komu nie, srdečne odporúčam dochutiť trochou pomarančovej šťavy. Toto bude milovať každý! Okrem toho sa dá použiť do polievok, či už ovocných alebo zeleninových. Pozor, aj malé množstvo veľmi farbí. Môžete si s ním pripraviť zeleninu exotickej chuti a dokonca aj zemiakovú kašu. Vynikajúci dresing na šaláty. Pridaním cukru sa dá použiť aj do dezertov. Ale pridávaním cukru obetujeme zdravie pre chuť.

 

Možné vedľajšie účinky, kontraindikácie a upozornenia

Nepoznáme žiadne znepokojujúce vedľajšie účinky z čeľade mrkvovitýc, ako ani čiernej mrkvy. Alergia je extrémne zriedkavá, ale môže sa stať.
Ak po konzumácii koncentrátu z čiernej mrkvy pociťujete svrbenie, kožnú vyrážku, sucho v ústach alebo hrdle, upchatý nos alebo akýkoľvek stupeň ťažkostí s dýchaním, prestaňte ho používať a poraďte sa s lekárom.

Nadmerná konzumácia koncentrátu pre potešenie sa neodporúča diabetikom.

Jeho konzumáciu možno odporučiť aj deťom, tehotným a dojčiacim matkám. Najväčším nebezpečenstvom v rukách malých detí sú silne farbiace a vlastnosti chytanie farby koncentrátu.

*- Počas procesu extrakcie a zahustenia zostáva vo výrobku len minimálne množstvo potravinových vlákien a vody, takže sa obsah cukru skoncentruje.

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Späť do obchodu